lauantai 20. syyskuuta 2008

Kirjoitukseni, joka heinäkuun alussa julkaistiin Uusi Rovaniemi-lehdessä

Palvelumaksujen korotuksista


Perusturvalautakunnan jäsen Aatos Nätynki kirjoitti 27.6.2008 Uudessa Rovaniemessä lautakunnassa 24.6 tehdyistä päätöksistä, koskien terveydenhuollon asiakasmaksujen korotuksia. Nätyngin kirjoitus saattaa mielestäni antaa kuntalaisille väärän kuvan näistä päätöksistä, joten haluaisinkin tässä oikaista muutaman asian.


Ensinnäkin, Nätynki ei mainitse, että kyseiset korotukset tehdään palveluiden kustannustason nousun takia, ja niiden ainoa tarkoitus on turvata kuntalaisten terveydenhuoltopalvelut.Siispä, päätöstä tehtäessä, korotuksia kannattaneiden lautakunnan jäsenten tarkoitus oli hoitaa tehtävänsä palveluiden turvaajina, eikä suinkaan “tavoitella omaa etua”, kuten Nätynki asian ymmärtää.


Toiseksi, Nätyngin kirjoitus antaa väärän kuvan korotuksien suuruudesta, jotka kokonaisuudessaan eivät todellakaan ole 4-5 euron tasoa. Yhteenlaskettuna, ikäihmisten palveluiden, terveyden- ja hammashuollon maksujen korotuksista, n. 35 % ylittävät 4 euron rajan. Näiden joukossa on mm. maksu peruuttamatta jätetystä vastaanottoajasta, sekä maksut lääkärien antamista todistuksista. Mainittakoon, että ikäihmisten palveluiden korotuksista, ainoastaan yksi ylittää 4 euron rajan ja on 4,30 euroa, muiden olleessa 1,50-3 €:n skaalan sisällä.


Opiskelijana, olen Nätyngin kanssa samaa mieltä, ettei viisi euroa ole pieni määrä rahaa. Tarkkaa suunnittelua noudattaen, opiskelija syö viidellä eurolla parikin päivää. Kuitenkin, kun valtaosa korotuksista ei ylitä edes neljän euron rajapyykkiä, ja korotuksien ainoa tarkoitus on turvata kuntalaisten kannalta kenties tärkeimmät palvelut, äänestin ja äänestäisin uudestaan niiden puolesta.

Mainituksi tulkoon vielä se, että Nätyngin esityksessä oli jäänyt täydelliseksi mysteeriksi se, että miten kustannustason nousuun voidaan vaikuttaa verotuksella kesken talouskauden.


Viimeisempänä kuitenkin haluan vakuuttaa, että pidän eriävien esityksien jättämistä ehdottomanan tärkeänä demokraattisen päätöksenteon kannalta, mutta mielestäni kuntalaisten edun mukaista olisi, että sellaiset esitykset rakentuisivat realistiselle pohjalle.


Leo Haapalainen

Perusturvalautakunnan jäsen (kok.)

Rovaniemi

1 kommentti:

david santos kirjoitti...

Great work. Thank you.


This is not Spam. It is a campaign against the abuse of children.
Thank you.